Projecten

Schrijven bij MIJ – Schrijversontbijt ‘De Kajuit’

Als schrijver ben ik verbonden aan Museum IJsselstein. Onder de titel Schrijven bij MIJ organiseer ik samen met Nouline Dijkstra bij iedere expositie een workshop op maat. Schrijven bij MIJ - Schrijversontbijt 'De Kajuit' Het pand waar Museum IJsselstein gevestigd is deed van 1973 – 1987 dienst als jeugdsoos ‘De...

Lees meer
Workshop Poëzie – Thuis

Op zondag 28 januari 2024 schrijven we tijdens de workshop Poëzie bij het thema van de poëzieweek Thuis. Aan de hand van creatieve schrijfopdrachten komen we op een laagdrempelige manier tot mooie en verrassende gedichten. Ervaring met schrijven/dichten is niet nodig om deze workshop met heel veel plezier te kunnen...

Lees meer
Concert ‘Onbereikbare liefdes’

Mijn jeugd was, met dank aan mijn opera-minnende ouders, vaak gevuld met klassiekers uit de meeste bekende opera's en operettes. Als tiener had ik daar weinig mee, maar ik nam ze mee mijn verdere leven in en ben ze steeds meer gaan waarderen. Toen ik door Amicitia in IJsselstein uitgedaagd werd om me voor het...

Lees meer
Workshop Sterke Streken

-Wat ligt er verborgen in mij - Een workshop waar schrijven en schilderen samenkomen in een kunstwerk dat jouw energie verbeeldt. Aan de hand van creatieve schrijfopdrachten leidt schrijver Mariola Dirkzwager je naar een tekst waarin jij jezelf herkent. Samen met kunstenaar Maud de Wit laat je de kleuren die passen...

Lees meer
Schrijven bij MIJ – Do For Love

Als schrijver ben ik verbonden aan Museum IJsselstein. Onder de titel Schrijven bij MIJ organiseer ik samen met Nouline Dijkstra bij iedere expositie een workshop op maat. Schrijven bij MIJ - Do for Love26 november 2023 'We schrijven bij het werk van Marian Genet, Harmony of Love, waarbij de vele kleurvlakken als...

Lees meer
Pop-up expositie in Het Zendstation

Op 9 en 10 september 2023 was ik met mijn poëzie onderdeel van de pop-up expositie in Het Zendstation tijdens het open monumentenweekend. Samen met kunstenaar Maud de Wit inspireerde we  alle bezoekers tot het meeschrijven aan een gedicht. Met het schilderij 'Confetti' van Maud als inspiratiebron. En mijn oude...

Lees meer
Zomer bloemen

Art & Wine - Fulco theater - 18 juni 2023 Op uitnodiging van kunstenaar Maud de Wit schoof ik met mijn poëzie aan bij Art & Wine. Ik nam mijn typemachine mee en we daagden alle bezoekers uit om één zin te typen die bij ze opkwam als ze kort naar het schilderij keken. Dit is wat we ze samen maakten: De tonen...

Lees meer
Herverbinden

In opdracht van de stichting Inspired by Timba tekende ik de verhalen op van vijf gezinnen die een kind verloren dat midden in het leven stond of daar net aan begon. Aan vijf keukentafels luisterde ik naar de open, eerlijke en kwetsbare verhalen die de ouders, broers en zussen vertelden. En maakte vanuit hun...

Lees meer
Poëziepad Wereldtuin Verdeliet

In 10 jaar tijd werd Wereldtuin Verdeliet van een verwilderd, verlaten stuk grond een prachtige tuin. Als blijvende herinnering aan hun 10-jarig jubileum opent Verdeliet op 21 mei 2023 een poëziepad door de tuin. Het pad wordt gevormd door 10 borden met een gedicht die per seizoen zullen wisselen. Mijn gedicht...

Lees meer
Schrijven bij MIJ – Oost West Thuis Best

Als schrijver ben ik verbonden aan Museum IJsselstein. Samen met Nouline Dijkstra ontwikkel ik bij iedere expositie een workshop op maat.  Schrijven bij MIJ - Oost West Thuis Best16 april 2023 ‘Men moge de geheele wereld doorkruist en het steeds goed gehad hebben, men zal zich nergens beter bevinden dan thuis'....

Lees meer
Herinner mijn kleur

Kunstenaar Maud de Wit interpreteerde en vertaalde mijn prozagedicht ‘Heel even’ naar een prachtig beeld met als titel ‘Herinner mijn kleur’. De tekst die Maud bij haar werk schreef vertelt haar perspectief:  “Herinner mijn kleur” Verdrink niet in mijn flarden maar kijk me aan en herinner je mijn kleuren. Verbind...

Lees meer
In a breath’s length – Flowermouth

In februari 2021 kwam het album 'In a breath's lenght' van Flowermouth uit. Een album volg gesproken poëzie van diverse dichters uit binnen- en buitenland gecombineerd met de tracks van Flowermouth. Twee gedichten van mij zijn terug te vinden op het album. 'Het achterland voorbij' is een bestaand gedicht van mij...

Lees meer
Monologen theaterstuk “De Verlorenen”

Op basis van het script van Claudia van Ede schreef ik de monologen en de voice-over voor het theaterstuk De Verlorenen. De inspiratie haalde ik naast het script uit de repetities van theatergroep De Avondploeg waar ik bij aanwezig was. Het stuk haalde, i.v.m. Corona, het theater helaas niet.  De Verlorenen “De...

Lees meer
Leap of Faith – Ketlin van Esschoten

Ketlin van Esschoten is een beelden kunstenaar met een architectonische achtergrond. Ik schreef de woorden bij één van haar kunstwerken 'Leap of Faith'. Het gedicht: Leap of faith De gezichten in de kamer.De zacht geharste tranen die zich hechten aan het hout. Tot as vervallen vragen,zwartgeblakerd goud. Het licht...

Lees meer

Over mij

Ik heb geen grote woorden. Alleen maar kleine. Woorden die me passen als een tweede huid. Niet groter dan ik zelf zou willen zijn.

Mariola Dirkzwager | Ellen Keystraat 5 | IJsselstein

©2021 mariola dirkzwager